BALTAIS VĪTOLS

A R H I T E K T Ū R A    /   D I Z A I N S

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

11

11

12

12

13

13

14

14

15

15

16

16

17

17

18

18

PĀVILOSTAS MĀJA

2019.-2022. gads / Viļņu iela 14, Pāvilosta / būvprojekts, interjera projekts, autoruzraudzība / 95m2 + 118m2

Divu dzīvokļu dzīvojamā ēka vecās Pāvilostās centrā veidota kā brīvdienu māja divām ģimenēm. Ēkas arhitektūrā atspoguļojas kā pilsētas vēsturiskās iezīmes, tā arī laikmetīgās arhitektūras un dizaina kvlitātes. Pret ielu ēka veido lakonisku un atturīgu tēlu, kas atbilst vējainās piejūras pilsētas tradīcijām, savukārt, uz pagalma pusi tā ir atvērta ar lieliem stiklojumiem un jumta izbūvēm, nodrošinot estētisku privāto telpu. Interjerā dominē gaiši toņi un dabiski materiāli - koka dēļu apdare, kaļķa apmetums, lins, kā arī neuzkrītoš idetaļu akcenti, lai radītu lielisku fonu labai atpūtai.

Foto: Oskars Kalniņš

SALONS SKAISTUMA PIETURA

2021. gads / Čeikurkalns, Rīga / Telpu pārplānošana, interjera apdares un apgaismojuma risinājumi / 107m2

Skaistumkopšanas salons veidots vēsturiskas Čiekurkalna ēkas pirmajā stāvā. Nozīmīgs izaicinājums šajā projektā bija savietot visas salonam nepieciešamās funkcijas esošajās telpās, kā arī izveidot kvalitātīvu interjera risinājumu iekļaujoties pieejamā budžeta rāmī. Risinājums šajā situācijā tika rasts liektu starpsienu izbūvē, kas nevien ļāva veiksmīgi atrisināt telpu plānojumu, bet arī piešķīra nepieciešamo raksturu telpu sajūtā. Liektās plaknes plūstoši ievada apmeklētāju salona telpās, kur dominē maigi pasteļtoņi, siltas balināta ozolkoka deteļas un rotaļīgi dekoratīvā apgaismojuma akcenti.

BRĪVDIENU MĀJA PIE JŪRAS

2018.-2022. gads / Akmeņkrasti, Limbažu novads / Būvprojekts un autoruzraudzība / 67m2

Viens no būtiskākajiem mērķiem šajā projektā ir bijis veidot māju iespējami atvērtu ārtelpai, lai sajustu dabas klātbūtni arī iekštelpās un tajā pašā laikā saglabāt vietai raksturīgo kultūrvēsturisko divslīpu jumta apjomu. Šis uzstādījums ir ņemts vērā, plānojot ēku divās būvniecības kārtās, rūpīgi pārdomājot abus realizācijas scenārijus. Ēkas konstruktīvā shēma ir veidota, tā, lai nodrošinātu iespēju realizēt lielus stiklojuma laukumus, kas pavērtu skatu uz apkārt esošo piejūras ainavu. Svarīga loma šīs noskaņas akcentēšanā ir stūru stiklojumiem, kas ir atbrīvoti no jebkādiem konstruktīviem elementiem - kolonnām, ļaujot stūriem saplūst ar tīrām stiklu plaknēm. Tādejādi telpas turpinājums gandrīz nemanāmi skatam saplūst ar blakus esošo pļavu.

ŠREIENBUŠAS NAMI

2019.-2021. gads / Čiekurkalns, Rīga / Interjera projekts / Koplietošanas un kāpņu telpas

Divi vēsturiskie Čiekurkalna dzīvojamie nami pirms projekta uzsākšanas atradās tuvu avārijas stāvoklim. Pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar projekta attīstītāju tika realizēti ēkas atjaunošanas darbi, kas iekļāva telpu interjera projektu. Kopīgi tika izvirzīs mērķis izveidot mūsdienīgu un estētisku vidi, tajā pašā laikā iespējami saglabāt ēkas vēsturiskās vērtības.

BIROJA TELPAS ČIEKURKALNĀ

2019.-2020.  gads / Čeikurkalns, Rīga / Telpu pārplānošana, interjera apdares un apgaismojuma risinājumi / 99 m2

Biroja telpas tika izveidotas apvienojot trīs pirmā stāva dzīvokļus 19. gs. ēkas pirmajā stāvā. Strādājot pie telpu plānojuma, tika ņemtas vērā jau esošas biroja mēbeles un iekārtas, kas tika integrētas jaunajā mājvietā Šreienbušas namos. Lai iekļautos pārbūvei atvēlētajā budžetā, tika rasti oriģināli apdares risinājumi akcenta sienām. Koka līstīšu raksts tika izveidots pēc mūsu izstrādātiem rasējumiem, tas piešķir telpām raksturu un izceļ biroja identitāti. Savukārt, pret Čiekurkalna 2. līniju vērstā terase kalpo kā lieliska atpūtas vieta.

DZĪVOJAMĀ MĀJA DZELZCEĻA IELĀ

2020. gads / Torņakalns, Rīga / Būvprojekts / 660 m2

Trīsstāvu dzīvojamais nams Torņkalna vēsturiskās apbūves teritorijā projektēts, respektējot Pārdaugavas koka arhitektūras raksturu un mērogu, vienlaikus tam pievienojot laikmetīgas būves detaļas. Uzsākot projektēšanu, tika veikta padziļināta tuvāko kvartālu apbūves izpēte un insolācijas analīze. 

APBŪVES PRIEKŠLIKUMS JUGLAS IELĀ

2015. gads / Juglas iela, Rīga / konkurss, būvprojekts / 7050 m2

Daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku kompleksa apbūves priekšlikums veidots kā konkursa projekts. Koncepcijas izstrādes procesā tika izvērtētas nozīmīgākās vietas kvalitātes kā no pilsētbūvnieciskā tā arī no dabas vērtību viedokļa un integrētas aktuālākās tendences dzīvojamo ēku arhiektūrā. Uz šī pamata tika veidota mūsdienīga dzīves telpa ar plašiem, zaļiem, iedzīvotājiem atvērtiem iekšpagalmiem, autostāvvietas paredzot pusstāvu zem zemes.

Pēc veiksmīgi iegūtās dalītās 1. vietas kopā ar arhitektu biroju AR4, darbs pie projekta tika turpināts pilnsabiedrībā, kam pievienojās arī arhitektu biroju Ritmus. Ēku kompleksam tika izstrādāts detalizēts būvprojekts.

PĀVILOSTAS SĒRFKLUBS

2011.-2013. gads / Dzintaru iela 1, Pāvilosta / būvprojekts / 80 m2

Jaunā sērfkluba ēka veidota kā vecās laivu mājas "māsa", saglabājot tās proporcijas un askētisko tēlu. Galvenā ieeja vērsta pret Dzintaru ielu un Sakas upi. Ēkas rietumu pusē veidota terase, kas daļēji "iegriezta" ēkas apjomā. No vēsajiem ziemeļu vējiem terasi pasargā jūras kāpas.

PILSĒTAS MĀJA ĶEMERU IELĀ

2013.-2015. gads / Ķemeru iela 11a, Rīga / būvprojekts / 130 m2

Dzīvojamā māja atrodas vēsturiskas apbūves teritorijā Pārdaugavā, kur dominē 19. gs. beigu un 20. gs sākuma divstāvu koka nami. Ēka apvieno klasiskā stilistikā izturētas proporcijas un mūsdienu arhitektūras nianses. 

CENTRA ZOBĀRSTNIECĪBAS PRAKSE

2013. gads / Elizabetes iela 31a-2 / telpu pārplānošana un interjers / 260 m2

Zobārstniecības telpas atrodas jūgendstila namā Rīgas vēsturiskā centrā. Telpas pārplānojot un pielāgojot klīnikas vajadzībām ir izveidoti četri ārstniecības kabineti, kā arī paredzētas nepieciešamās palīgtelpas, kas funkcionāli saistītas ar ārstniecības procesa specifiku. Interjera noskaņā dominē neitrāli, pelēcīgi toņi, kas papildināti ar spilgtiem krāsu akcentiem reģistratūras daļā. Ārstniecības krēslā pavadīto laiku palīdz īsināt unikāli sienas un griestu dekori, kas izvietoti uz kabineta griestiem un sienām.

Projekts tapis sadarbībā ar arhitekti un dizaineri Sandru Laganovsku.

TRANSFORMATORU APAKŠSTACIJA "MATĪSS"

2008.-2009. gads / Bruņinieku iela 29-31 / konkurss, būvprojekts / 630 m2

Projekts tapis sadarbībā ar arhitektu biroju AR4 kā konkura priekšlikums. Pēc 1. vietas iegūšanas tika izstrādāts detalizēts būvprojekts. Būtiskākā pievienotā vērtība šim objektam ir izteiksmīgā fasāde, kas veidota no rūsināta metāla plāksnēm. Tāpat kā pildu ieguvumu jāmin nelielo komercplatību pret Terbatas ielu. Šāds tehniskās būves risinājums nevien pilda tam paredzēto utilitāro funkciju, bet arī veido atsauci uz pilsētas dinamisko vidi.